Thursday 31 August 2023

Grade 9 ART

 Grade 9 Art 2023 - 2024




Vårtermin 2024


Fri komposition

Sista bilduppgiften får eleverna välja fritt motif och material och skapar ett frivalt verk. Vi börjar med att utforska inspiration från konsten men också egna referensbilder. Sedan får eleverna akvarellpapper, canvas dukar och ritpapper av hög kvalite som förhoppningsvis skapas till ett fint minne från Rådan.


Proportioner inom konsten

Med fokus på kroppens och ansiktets proportioner har bildlektionerna erbjudit konstrunda med analys av kända konstverk som avbildar människor samt övat motorik genom användning av schablon för att få en proportionerligt kropp och porträtt. Sedan har eleverna skapat olika uttryck genom val av former för ögon, ögonbryn, hårfärg, kläder, osv. 


















Hösttermin 2023

Något som berör



Uppgiften är i samarbete med svenska och musik. Eleverna skriver dikter om känslor som tolkas med fotografi och musik. Inom fotografi jobbar vi med landskap som uttryck och här lär vi oss olika typer av kompositioner. 

Vi skapar sedan film och collage där text och musik är synliga. Vi lär oss principer om fotografi, komposition, olika kända fotografer men även typografi och kalligrafi. 














Kända byggnader


Vi visar alla färdiga illustrationer i trapphuset.






En ny uppgift pågår i bildsalen. Här arbetar vi med referensbilder från google earth och google och använder egna erfarenheter för att framställa ett känd arkitektur byggnad med konstnärligt uttryck.

Vi lär oss om olika stilar inom arkitektur, om kompositionsprinciper och går genom färglära.




















Hus i trepunktsperspektiv - arkitektur


Vi ställer ut elevernas bilder i trapphuset. Här har vi övat olika linjer som bildar perspektiv och använt blyertspennor som skapar kontraster och detaljer.






Första bilduppgiften handlar om perspektiv i konsten och i arkitektur. Här lär vi oss om perspektiv i konsthistorien och ritar landskap med hus i trepunktsperspektiv. Illustrationen kan också sparas i bildmappen om man söker till arkitekturlinjen.




Welcome to Rådans Art blog!
We have started the year with a collaborative art project where the students painted outside using colour theory principles and proportion canon. The paintings are decorating the school now.










0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home